Kunstgebit

Heeft u op dit moment problemen met uw kunstgebit, dan kunt altijd bij ons terecht!

Een kunstgebit, ook wel een gebitsprothese genoemd, is een tandheelkundig hulpmiddel dat wordt gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen. Er zijn twee hoofdtypen kunstgebitten: volledige (of volledige) kunstgebitten en partiële kunstgebitten. Volledige kunstgebitten worden gebruikt wanneer alle tanden in een kaak ontbreken, terwijl partiële kunstgebitten worden gebruikt wanneer slechts enkele tanden ontbreken en er nog gezonde natuurlijke tanden aanwezig zijn.

Kunstgebitten worden meestal gemaakt van acrylhars, een stevig en duurzaam materiaal dat lijkt op tandvlees. De tanden op het kunstgebit kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder acryl, porselein of composiethars.

Het proces van het verkrijgen van een kunstgebit omvat meestal verschillende afspraken bij de tandarts. Tijdens de eerste afspraak wordt een afdruk gemaakt van de kaak en worden de kleur en vorm van de tanden bepaald. Op basis hiervan wordt een tijdelijk prothese gemaakt om te passen en de kaak te laten genezen. Bij de volgende afspraken worden eventuele aanpassingen aangebracht en wordt het definitieve kunstgebit geplaatst.

Het is belangrijk om een kunstgebit goed te onderhouden om de mondgezondheid te behouden en de levensduur van het kunstgebit te verlengen. Dit omvat regelmatig reinigen van het kunstgebit met een speciale prothesereiniger, poetsen van de tandvlees en de tong om bacteriën te verwijderen en regelmatige controles bij de tandarts om eventuele aanpassingen aan het kunstgebit aan te brengen.

Het dragen van een kunstgebit kan in het begin onwennig aanvoelen en kan enige tijd vergen om aan te wennen. Patiënten kunnen moeite hebben met eten en spreken in de eerste paar weken, maar met geduld en oefening kunnen ze zich aanpassen aan het kunstgebit en comfortabeler worden met het gebruik ervan.

Tandartspraktijk Meer en Vaart - Kunstgebit