Implantaten

Implantaten zijn een populaire en effectieve oplossing voor het vervangen van ontbrekende tanden. Ze zijn ontworpen om te functioneren als kunstmatige tandwortels die worden geplaatst in het kaakbot, waar ze vastgroeien en een stevige basis vormen voor een tandheelkundige restauratie zoals een kroon, brug of zelfs een volledige gebitsprothese.

Implantaten bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele tandheelkundige oplossingen, zoals bruggen of losse prothesen. Ze voorkomen botverlies in de kaak, bieden een stabiele en duurzame oplossing, voelen natuurlijker aan en vereisen geen invasieve ingrepen aan aangrenzende gezonde tanden.

Wat is de procedure voor implantaten?
De procedure voor het plaatsen van implantaten omvat meestal verschillende stappen:

– Voorbereiding en evaluatie: De eerste stap is een grondig onderzoek en evaluatie van de mondgezondheid van de patiënt. Dit omvat röntgenfoto’s, een CT-scan en mogelijk andere diagnostische tests om de hoeveelheid kaakbot, de locatie van zenuwen en andere belangrijke structuren te beoordelen. Op basis van deze evaluatie wordt een behandelplan op maat opgesteld.

– Plaatsen van het implantaat:
Tijdens de implantatieprocedure wordt het implantaat chirurgisch in het kaakbot geplaatst. Dit gebeurt onder lokale verdoving om ervoor te zorgen dat de patiënt comfortabel is tijdens de ingreep. De tandarts maakt een incisie in het tandvlees en boort vervolgens een gat in het kaakbot waar het implantaat wordt geplaatst. Na het plaatsen van het implantaat wordt het tandvlees gehecht en krijgt het tijd om te genezen.

– Genezing en botintegratie:
Na het plaatsen van het implantaat begint het genezingsproces. Tijdens deze periode, die meestal enkele maanden duurt, zal het kaakbot rond het implantaat groeien en zich aan het implantaat hechten, een proces dat osseo-integratie wordt genoemd. Dit zorgt voor een stevige basis voor de tandheelkundige restauratie die boven op het implantaat zal worden geplaatst.

– Plaatsen van het abutment:
Nadat het implantaat volledig is gehecht aan het kaakbot, wordt een abutment op het implantaat geplaatst. Dit is een connector die het implantaat verbindt met de tandheelkundige restauratie. Het abutment wordt tijdens een kleine chirurgische ingreep op het implantaat geplaatst nadat het tandvlees opnieuw is geopend.

– Plaatsen van de tandheelkundige restauratie:
Ten slotte wordt de tandheelkundige restauratie, zoals een kroon, brug of prothese, op het abutment geplaatst. Deze restauratie is speciaal ontworpen om te passen bij de vorm, kleur en grootte van de omliggende tanden, waardoor een natuurlijke uitstraling wordt gecreëerd. Na de voltooiing van de procedure vereist de patiënt mogelijk enige nazorg, inclusief goede mondhygiënepraktijken en regelmatige controles bij de tandarts om ervoor te zorgen dat het implantaat goed blijft functioneren en dat de mondgezondheid wordt gehandhaafd. Met de juiste zorg kunnen implantaten een langdurige en duurzame oplossing bieden voor het vervangen van ontbrekende tanden.

Tandartspraktijk Meer en Vaart - Implantaten